Multisofts systemlexikon

WMS – Warehouse Management System

Niklas Olsson

Niklas Olsson

Niklas är författare av boken Målstyrning med OKR (Liber, 2021). Med en bakgrund i teknikföretag och från ledande roller inom produktutveckling har Niklas en bred erfarenhet av olika typer av system och systemarkitekturer. Niklas har rollen Chief Growth Officer på Multisoft och delar löpande med sig av sina erfarenheter kring systemtyper och deras applikation.

2 min

Ett WMS är ett systemstöd för lagerverksamhet med hantering av till exempel artikelsaldon, in- och utleveranser samt optimering av plockning.

Vad är ett WMS-system?

Ett WMS-system är ett systemstöd för hantering av lager. Alla WMS-system erbjuder hantering av artiklar, saldon och lagerplatser och mer kompletta lösningar har stöd för hantering av in- och utleveranser, framtagandet av plocklistor med optimerade plockrutter och annan funktionalitet som kan bidra till en effektiv lagerhantering.

5 vanliga funktioner i ett WMS

Ett WMS kan ha väldigt många och komplexa funktioner, men huvudfunktionaliteten kretsar kring dessa fem komponenter.

Lagersaldon och lagerplaceringar

Ett system dedikerat till hantering av ett lager utgår naturligt nog från möjlighet att söka i och ändra i ett register över artiklar samt deras antal per hyllplats. Tillsammans med denna funktionalitet finns stöd för inventering vilket gör det möjligt att stämma av att registrerade lagersaldon stämmer överens med verkligheten.

In- och utlveranser

Förenklat är ett lager en form av mellanlagring av varor som levereras in och sedan ska levereras ut. Ett WMS utgår därför från kraftfull funktionalitet för att hantera just ut-och inleveranser. Smarta system stöttar med förslag på placering för varor som levereras in och skall placeras ut på lagerhyllor och hjälper även till i stegen som krävs för en utleverans - som att ta fram fraktsedlar eller att boka frakt.

Orderhantering

En förändring i lagret börjar i en order som hanteras i systemet med till exempel en lista av artiklar som ska plockas och hanteras för utleverans. Ett WMS tar emot ordrar, skapar plocklistor av dem och kan följa en order från att den kommer in, via plockning och oförutsedda avvikelser som tex en restnotering av en vara som behöver vänta in en inleverans till att ordern är packad och redo för utleverans.

Integrationer

För att ett WMS ska kunna fungera effektivt, krävs integrationer med flera andra system. Integrationer möjliggör till exempel att ordrar från en e-shop eller butik kan registreras automatiskt, att fraktetiketter kan tas fram med ett knapptryck och att uppdaterade lagersaldon löpande kan utvärderas i till exempel ett inköpssystem.

Rapportering och analys

Ett WMS hanterar massor av data om genomflödet av artiklar på ett lager och kan ofta skapa rapporter och tillåta analys av sådant som artiklar som legat länge utan att röra sig, tid för olika arbetsmoment och variationer i orderflöde, data som med fördel kan integreras med ett WFM-system för personalplanering så att lagret löpande är optimalt bemannat.