Det finns enorma vinster med att integrera sitt nya system med andra system i verksamheten och på så sätt forma en kraftfull lösning. I det här avsnittet går Karolina Levinson igenom vad du bör tänka på när du ska kravställa integration.

I bloggserien ”Kravinsamla rätt” borrar vi ner i fyra dimensioner av kravinsamling och  kravspecifikation  på vägen till minskade kostnader i upphandling av ny systemlösning. 

Med över 15 års erfarenhet av implementation av system i alla branscher ger Karolina Levinson sina bästa tips för hur du kravställer en systemlösning som ska återspegla er och er organisations riktiga behov. 

Risken med integrationer

Integrationer var tidigare stora svarta hål som slukade tid och pengar. Idag ska moderna system klara av att integrera med ekonomisystem, webbplatser, persondatabaser och övriga affärssystem i verksamheten. Ta höjd för detta redan i kravspecifikationsfasen. Identifiera alla önskade integrationer redan i denna fas, men kom ihåg att man behöver inte bygga alla från start.

Det som är risken med integrationer är om det system som är motpart inte är öppet för integrationer eller om det saknas kontaktpersoner som kan svara på frågor. Om du kan identifiera alla integrationer redan i kravspecifikationen så underlättar det arbetet i projektet. Därför är det viktigt att kravställa integrationen rätt.

Handskakningen

Var tydlig med ”handskakningen” mellan olika integrationspartners/System. Varje system tar ett ansvar att skicka data enligt ett visst format, vid en viss tid, med en viss innebörd och en förutbestämd kvalitet.

Exempel:

”Medlemsinformation skall publiceras genom en Webbservice (SOAP). Tjänsten ska alltid vara tillgänglig, information som publiceras är en specifik medlems kontakt och medlemsinformation (specificera) och systemet tar ansvar för att person har ett aktivt medlemskap”.

Missa inte

 

Guide: så planerar du din kravinsamling

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...