Är materialplanering en kritisk del av verksamheten?

Vår erfarna affärsutvecklare Daniel delar med sig av sina insikter om materialplanering inom tillverkningsindustrin.

I det här blogginlägget kommer jag att diskutera de två vanligaste flaskhalsarna inom materialplanering som jag stöter på i mitt arbete. Materialplanering är kritiskt för tillverkningsföretag och innebär att organisationen planerar och organiserar inköp och lagerhållning av material för att uppfylla produktionens behov.

Daniel Larsson

Första flaskhalsen: brist på transparens

Den första flaskhalsen är bristen på transparens i hela processen. Det kan vara svårt att veta exakt vilka råvaror och material som behövs, när de behövs och hur mycket som behövs. En misskött materialplanering leder ofta till över- eller underproduktion, förseningar i produktionen och högre kostnader. Min spaning är att det ofta beror på att många tillverkningsföretag fortfarande är kvar i manuella processer som Excel, vilket gör det svårt att få en snabb och exakt bild av vad som händer i realtid. Det leder i sin tur till en försämrad effektivitet och därmed förlust av intäkter. Det är därför mitt första medskick är att tillverkningsföretag bör säkerställa att hanteringen av realtidsdata fungerar.


Andra flaskhalsen: brist på samarbete mellan avdelningar och leverantörer

Det andra orosmolnet inom materialplanering som jag vill lyfta är bristen på samarbete mellan olika avdelningar och leverantörer. Materialplanering involverar ofta flera avdelningar inom företaget såsom inköp, produktion och lager. Om dessa avdelningar inte samarbetar effektivt är risken stor att det leder till förseningar och högre kostnader. Medskick nummer två är att transparens och informationsdelning i realtid är A-O för en förbättrad planering.

Som tur är finns det en lösning på dessa två utmaningar - rätt systemstöd kan hjälpa tillverkningsbolag att förbättra materialplaneringen och undvika flaskhalsarna. Genom att implementera en integrerad lösning som hanterar all data kring produktion, inköp och lagerhantering i realtid kan företaget undvika problem som uppstår på grund av bristande kommunikation eller brist på realtidsdata.

Hur Multisoft effektiviserar materialplanering

På Multisoft har vi stor erfarenhet av att skapa anpassningsbara systemlösningar som baseras på varje enskilt företags processer. Genom att arbeta tillsammans med företaget och förstå deras unika behov kan vi utveckla en lösning som effektivt hanterar materialplanering och optimerar resursanvändningen. Med rätt systemstöd kan tillverkningsbolag undvika flaskhalsar och förbättra sin materialplanering och därmed öka effektiviteten och minska kostnaderna.

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...

Kontakta oss

Vill du veta mer om våra systemlösningar för onboarding/offboarding eller prata vision? Hör av dig till oss!

Kontakta oss