Vad gör en business analyst?

Multisoft utvecklar automatiserade- och verksamhetsanpassade systemlösningar. Varje projekt inleds alltid med en kravinsamling som leds av en, eller flera, av företagets erfarna Business Analysts. En av dem är Jan Garefelt.

Janne

Berätta kort vad en Business Analyst gör.

-Rollen innehåller många olika delar. Den viktigaste delen är kanske att kravställa och beskriva ett system så bra att det kan prissättas, specificeras, byggas och levereras med minimal projektrisk. Tillsammans med experter hos kunden och ett team hos Multisoft, så hittar jag en lösning på kundens centrala problem.


Vad lockade dig att välja just denna yrkesroll?

- Drivande var nog att jag är sjukt nyfiken på hur saker fungerar egentligen. Det är också kul att hitta smarta lösningar på kluriga problem.

 

Vilka kunder får man jobba med som Business Analyst på Multisoft?

- Multisoft jobbar mot, eller kanske snarare med, alla möjliga branscher: bland annat lastbilstillverkare, dagligvaruhandeln, bank, försäkring, stat/kommun, parlament, ideella föreningar och medicinteknikföretag. Jag skulle rekommendera att läsa några av Multisofts kundcase, men kom ihåg att vi har levererat över 400 system!

 

Hur är du i din roll med och gör skillnad för våra kunder?

- Kundens nytta i mitt arbete ligger i att det höjer chansen för en bra leverans, samtidigt som risken för dåliga leveranser minskar. En bra kravinsamling bäddar också för en sänkning av kundens kostnader samtidigt som deras levererade kvalitet ökar när nya processer blir möjliga.

 

Vilken bakgrund behövs?

- Svår fråga. Business analysts kan ha väldigt olika bakgrunder. Många är civilingenjörer, civilekonomer eller liknande... men det är inget krav. Det du däremot måste ha med dig är en stark känsla för hur system och processer fungerar, och vad som ger affärsnytta till en rimlig kostnad. Du måste kunna se vad som är viktigt just nu, vad som kan vänta till senare och vad som inte behöver byggas alls. Sedan behöver du en smula ödmjukhet inför att det alltid är kunden som bestämmer. Vi brukar säga att det är inte alltid kunden har rätt, men kunden har alltid ratt!

 

Vad finns det för utmaningar med ditt arbete?

- Att du både måste vilja bottna i saker ordentligt, men samtidigt ändå kunna sätta punkt och bli klar.

 

Vad är det bästa med att arbeta som Business Analyst hos Multisoft?

- Det bästa är nog att Multisoft verkligen kan leverera affärsnytta snabbt, men att leveranserna ändå håller över tid. Vi har många system med över tio år på nacken som fortfarande utvecklas och levererar absolut central affärsnytta.

 

Låter det här som en roll för dig?

Just nu söker Multisoft en Business Analyst till sitt team. Läs vidare för att få veta mer om rollen och hur du ansöker.

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...

Kontakta oss

Vill du veta mer om våra systemlösningar för onboarding/offboarding eller prata vision? Hör av dig till oss!

Kontakta oss