P27: Vad är det och vad innebär det för framtiden?

Från och med 1a april 2022 kommer flertalet stora banker att påbörja övergången från Bankgirocentralens tjänster till den nya, gemensamma nordiska betalningstjänsten Nordic Payments P27. Påverkan blir självfallet mycket stor, övergripande faktiskt, men det är ingen dålig nyhet – med det nya systemet kommer nya möjligheter för pan-nordiska samarbeten, valutaöverskridande betalningssystem, samt överföring i realtid.

Vad är P27?

P27 började som en idé redan under 2018, men i år lanserades det som ett gemensamt initiativ, finansierat av, bland annat, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank, OP Financial Group, Swedbank och SEB. Denna infrastruktur eller betalningstjänst förverkligar nya betalningsmöjligheter - i digitaliseringens anda - där bankernas kunder kommer kunna överföra pengar snabbare och enklare mellan de olika nordiska länderna och de olika nordiska valutorna samt Euro. Namnet P27 är inspirerat av siffran 27, för de 27 miljoner invånare som bor i Norden. 

När försvinner Bankgirocentralen och tidigare betalningstjänster?

Med omställningen till P27 följer övergången från Bankgirocentralens tjänster Bankgiro och Plusgiro. Dessa kommer att övertas av bankerna. Bankgirocentralens tjänster som inte täcks av P27 kommer vara kvar tills övergången är färdigställd. Transformationen till P27 börjar därmed med inbetalningar och utbetalningar, och kommer vid ett senare skede även komma att innefatta Autogiro och e-fakturor.

Bankgirocentralen hänger inte läpp över detta utan är med och deltar i aktivt transformationen tillsammans med Riksbanken, Svenska Bankföreningen och storbankerna i övergången från det tidigare systemet till det nya.

Kan Multisoft möta upp kraven för P27?

Avvecklandet av Bankgirocentralen och omställningen till P27 påverkar många av våra kunder - i synnerlighet de med faktureringssystem eller likartade betallösningar. Vi på Multisoft kan och kommer att möta upp kraven för P27 och kommer därmed stötta våra kunder vid varje steg under omställningsfasen och transformationen mellan infrastrukturerna. 

Vill du lära dig mer? Läs mer på Bankgirocentralens hemsida. Vi kommer även fortsätta att informera om P27 och vad det innebär för våra kunder så håll utkik på bloggen och följ oss på LinkedIn.

Kontaktuppgifter

Vill du veta mer om våra system och betalningslösningar? Hör av dig till oss!

Kontakta oss

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...