Hur förklarar man på ett enkelt sätt vad en automatiseringsplattform egentligen är? Känner du till uttrycket L’esprit d’escalier? Alltså känslan av irritation som infinner sig när du alldeles för sent kommer på en smart replik, exempelvis i trappen på väg hem från festen?

Jag var nyanställd, vi satt i mötesrummet på ett förstamöte med en kund. Vi kom till läget att jag skulle få förklara vår tekniska edge. Jag ville gärna ge kunden en tydlig bild av vad vår automatiserings­plattform kan åstadkomma. När man är nyanställd så vill man ju såklart gärna få glänsa lite.

”Vår plattform, Softadmin®, innehåller lösningar på vanliga problem inom automatisering av administrativa processer!”, sa jag. Eller nåt ditåt.

Kunden såg inte imponerad ut.

Så vad skulle jag sagt idag om en automatiseringsplattform?

Vi åkte tillbaka till kontoret. L’esprit d’escalier dröjde länge. Tre år faktiskt. Men varför trillade inte polletten ned hos kunden?

Du som inte programmerar till vardags har kanske aldrig tänkt på att det finns något som heter ”tråkprogrammering”. Men det gör det! Precis som att det finns tråkadministration:

  • Tråkadmininistration är allt ”runtomkring” som du måste göra för att kunna leverera det som borde vara huvudsaken. Det är tråkigt att fördela ärenden på handläggare. Det är jättetråkigt att skapa bemannings­scheman. Göra fakturor av mail, excelfiler och post-it-lappar? Urk!

Tråkprogrammering är precis samma sak, men för utvecklare:

  • Tråkprogrammering är allt ”runtomkring” som utvecklaren måste lägga sin tid på för att kunna leverera nytta. Bygga menyer, formulär och GDPR-registerutdrag. Skapa integrationer mot BankId, Bankgiro, ekonomisystem… eller att integrera maskininlärning in i 17 olika system… eller att publicera webtjänster.

Men varken tråkadministration eller tråkprogrammering behöver egentligen finnas. Med rätt systemstöd på plats så kan man lägga allt sitt fokus på att skapa affärsnytta istället. Så vad borde jag ha sagt till min kund, den där dagen för tre år sen? Jag borde ha sagt precis det jag just skrev, fast kanske med lite andra ord:

”Vår automatiseringsplattform gör att vi kan lägga vår tid på att leverera affärsnytta direkt, istället för att lägga en massa tid på att bygga om samma tråkiga (men nödvändiga) infrastruktur åt kund efter kund”.

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...