Slitgöra som aldrig tar slut kallas ibland för sisyfosarbete, efter kung Sisyfos i den grekiska mytologin. Efter att ha muckat med gudarna (inte smart) så dömdes han att ständigt rulla en stenbumling upp till toppen av en brant. Varje gång han nästan var framme, så störtade stenen ned i avgrunden igen. Schemaläggning (och andra former av resursplanering) kan uppfattas som snarlik verksamhet.

Så fort en planering är klar så är det dags att ta tag i nästa omgång… men först ska vi synka in det nya orderläget och fixa nya scheman som tar hänsyn till aktuell VAB- och sjukläge. Sen ska vi lösa överbelastningen för grupp 5. Va? Har vi en ny order på väg in? Fantastiskt… men varför har ingen sagt något om det förrän nu?

Svårigheter med storskaligt planeringsarbete bottnar ofta i en eller flera av följande orsaker:

  • Planeringen görs mestadels manuellt, trots att den är storskalig.
  • Om det finns datorstöd för planeringsprocessen, så hjälper stödet bara till med digitalisering av planeringsarbetet, men har bara små element av automatisering.
  • Digitaliserat planeringsarbete kan kräva massor av klickande, i värsta fall tiotusentals eller hundratusentals klick!
  • Det finns inget sätt att ta fram underlag automatiskt.
  • Underlagen hämtas från en eller flera källor som inte har planering som huvudändamål och måste beredas manuellt innan planeringsarbetet kan påbörjas.
  • Planeringens regelverk innehåller många olika krav.
  • Kraven kan komma från compliance, process- eller optimeringskrav. En stor del av kraven utgöras av kunskap som sitter i organisationens väggar, men som aldrig egentligen har formaliserats.

Schemaläggning, ruttplanering, resurstillsättning och många andra typer av planering kan ofta automatiseras i mycket hög utsträckning. I bästa fall kan ditt nya systemstöd för planering integrera mot övriga system i din systemkarta så att du helt slipper dubbelinmatning, manuell filimport och annat manuellt trassel.

Känner du att du idag lägger för mycket tid på resursplanering? Vill du veta hur du gör för att skaffa dig ett systemstöd som hjälper dig med planeringen? Ladda ned Resursplanering utan smärta: Låt datorn göra jobbet för att få Multisofts AB:s tips om hur du tar dig till en verklighet utan sisyfosarbete!

Guide: Resursplanering utan smärta

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...