start_kunskapsbank_1

Kunskapsbank

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed.

Slitgöra som aldrig tar slut kallas ibland för sisyfosarbete, efter kung Sisyfos i den grekiska mytologin. Efter att ha muckat med gudarna (inte smart) så dömdes han att ständigt rulla en stenbumling upp till toppen av en brant. Varje gång han nästan var framme, så störtade stenen ned i avgrunden igen. Schemaläggning (och andra former av resursplanering) kan uppfattas som snarlik verksamhet.

Så fort en planering är klar så är det dags att ta tag i nästa omgång… men först ska vi synka in det nya orderläget och fixa nya scheman som tar hänsyn till aktuell VAB- och sjukläge. Sen ska vi lösa överbelastningen för grupp 5. Va? Har vi en ny order på väg in? Fantastiskt… men varför har ingen sagt något om det förrän nu?

Svårigheter med storskaligt planeringsarbete bottnar ofta i en eller flera av följande orsaker:

  • Planeringen görs mestadels manuellt, trots att den är storskalig.
  • Om det finns datorstöd för planeringsprocessen, så hjälper stödet bara till med digitalisering av planeringsarbetet, men har bara små element av automatisering.
  • Digitaliserat planeringsarbete kan kräva massor av klickande, i värsta fall tiotusentals eller hundratusentals klick!
  • Det finns inget sätt att ta fram underlag automatiskt.
  • Underlagen hämtas från en eller flera källor som inte har planering som huvudändamål och måste beredas manuellt innan planeringsarbetet kan påbörjas.
  • Planeringens regelverk innehåller många olika krav.
  • Kraven kan komma från compliance, process- eller optimeringskrav. En stor del av kraven utgöras av kunskap som sitter i organisationens väggar, men som aldrig egentligen har formaliserats.

Schemaläggning, ruttplanering, resurstillsättning och många andra typer av planering kan ofta automatiseras i mycket hög utsträckning. I bästa fall kan ditt nya systemstöd för planering integrera mot övriga system i din systemkarta så att du helt slipper dubbelinmatning, manuell filimport och annat manuellt trassel.

Känner du att du idag lägger för mycket tid på resursplanering? Vill du veta hur du gör för att skaffa dig ett systemstöd som hjälper dig med planeringen? Ladda ned Resursplanering utan smärta: Låt datorn göra jobbet för att få Multisofts AB:s tips om hur du tar dig till en verklighet utan sisyfosarbete!

Guide: Resursplanering utan smärta

Ladda ned dokument

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla.

Relaterade inlägg

MDR-blogg
Blogg
31 maj 2021

Så får du stöd för att möta upp mot MDR-kraven

Den 26:e maj trädde den nya EU‍-‍förordningen om medicintekniska produkter...
Blogg - Rutiner i all ära , men sitter ni fast
Blogg
22 februari 2021

Rutiner i all ära, men sitter ni fast?

Det är lätt att fastna i ekorrhjulet och ”så här har vi alltid gjort”. Det fungerar - et...

Om Multisoft

Revolutionerande low code platform

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed enim quis volutpat. Phasellus ipsum tortor, porta id magna ac, bibendum vulputate.

Om oss

start_5050_2