För ett par veckor sedan pratade jag med en potentiell kund i telefon som sa ”...men det går ju inte att ha en systemlösning för de mjuka värdena som utgör en företagskultur” och genast ville jag säga emot. Jobbar man på ett IT-företag är det självklart att det går att bygga lösningar för precis vad som helst - till och med bingo och brädspel som ”när då då?” (perfekt för afterwork på distans). Och så även för kulturen.

Många bäckar små…

Företagskultur handlar om väldigt mycket. Men också väldigt lite. Det handlar om att få medarbetare att trivas på arbetsplatsen. I jantelagens Sverige tror jag att det är viktigt att se medarbetarna som individer, snarare än en kollektiv enhet. Det krävs inte alltid mycket - byt ut den årliga semlan till en vaniljbulle för medarbetaren som inte tycker om mandelmassa, servera den föredragna drycken på konferensmiddagen och ge blommor på födelsedagen. Håll koll på allergier och matpreferenser*. I vårt interna system kan medarbetarna till exempel fylla i sin favoritpizza - perfekt underlag vid planerade av AW eller spelkväll! Små gester kan ge stora effekter.

På ett litet företag med några få anställda där alla känner alla är det kanske inte så svårt. Men hur håller man koll om det är flera hundra anställda på kontoret? Till exempel: hur många är nötallergiker eller veganer? Hur får medarbetare information om roliga saker som händer och hur kan de anmäla sig till aktiviteter? Ett bra system kan vara lösningen!

Låt datorn göra det tråkiga

Genom att dessutom automatisera och effektivisera de ”hårda” HR-processerna, så som rekryteringen och onboardingen, skapar man utrymme för HR-avdelningen att fokusera på mer värdeskapande aktiviteter för att förbättra kulturen. Minskad administration leder alltså till mer tid för kreativitet och i förlängningen ökad produktivitet. En win-win situation helt enkelt!

Sånt som går att automatisera med ett bra system:

  • Rekryteringen
  • Onboardingen - allt från välkomstlunchen till behörigheter i system
  • Tidrapportering
  • Talent management
  • Personalaktiviteter

Och nej, såklart kan vi inte ersätta konversationerna i lunchrummet eller på en AW med ett systemstöd, men det vi kan göra är att skapa förutsättningar. Förutsättningar för att enklare planera event, anmäla sig till AW eller skapa ett lunchtåg till någon trevlig restaurang. Allt detta för att kunna ge våra medarbetare det där lilla extra som gör så stor skillnad. Rätt systemlösning tillåter oss att vara just det vi är - människor.

Den 21 april i år blev vi för fjärde året i rad utsedda till en av Sveriges bästa arbetsplatser av Great Place to Work, och den här gången på en fantastisk fjärde plats! För oss handlar kultur om att skapa en trygg arbetsplats där det finns utrymme att vara sig själv och möjligheter att utvecklas. Vi jobbar både reaktivt och proaktivt för att förbättra arbetsplatsen, vilket innebär allt från att effektivisera våra processer till att hitta på roligare aktiviteter. Och självklart använder vi vårt eget systemstöd för att göra det möjligt! 😊 

*Jo det är visst okej att göra det! Googla “Enkla grunder i dataskydd”. Men självklart ska man kolla med medarbetarna först.

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...

Om Multisoft

Revolutionerande low code platform

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed enim quis volutpat. Phasellus ipsum tortor, porta id magna ac, bibendum vulputate.

Om oss

start_5050_2