En felaktig datamodell skapar fel systemlösning.  I bloggserien ”Kravinsamla rätt” borrar vi ner i fyra dimensioner av kravinsamling och  kravspecifikation  på vägen till minskade kostnader i upphandling av ny systemlösning. 

Med över 15 års erfarenhet av implementation av system i alla branscher ger Karolina Levinson sina bästa tips för hur du kravställer en systemlösning som ska återspegla er och er organisations riktiga behov. 

Ett hus blir till

För att beskriva vad en datamodell är kan man jämföra med grunden till ett hus. Grunden ger både möjligheter och begränsningar till vilken typ av hus man kan bygga. 

De flesta företag är oerhört beroende av att datamodellen beskriver verkligheten för de affärskritiska processerna. Man arbetar mycket med analyser av data och det innebär att datamodellen måste vara lätt att förstå och använda. 

Datamodellen är en karta som beskriver hur information i organisationen hänger ihop. För en slutanvändare kan de ge ödesdigra konsekvenser om man i datamodellen t ex inte tar hänsyn till att en kund kan ha flera avtal och inte bara ett.  

Konsekvenser av en felaktig datamodell

Datamodellen är också själva förutsättningen för att kunna få ut rätt statistik ur systemet. 

Har ni någonsin haft problem med att få ut rätt statistik? Då har ni sannolikt en felaktig datamodell i grunden. En felaktigt uppsatt datamodell begränsar analysmöjligheter i det färdiga systemet. Många standardlösningar med färdiga datamodeller har svårt att presentera jämförbar statistik mellan olika tidsperioder. Ställ frågan i kravarbetet hur statistik ska kunna följas upp, så ger det en ledtråd till nödvändig datastruktur.  

En bra datamodell ger organisationen möjligheter till vidareutveckling av systemet så att du slipper lägga pengar på eventuella kommande visionära funktioner redan vid införandet. 

Behöver du kunna det här? Nej, det är få organisationer som själva besitter kunskapen att översätta verksamheten till en datamodell och det kan vänta tills du valt leverantör. Men se till att ni får information från en framtida leverantör om hur datamodellen för det system man erbjuder ser ut. 

Guide: Så planerar du din kravinsamling

Ladda ned dokument

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla.

Relaterade inlägg

KYC-bild
Blogg
23 november 2021

KYC-system som hjälper dig följa penningtvättslagen

KYC-system som hjälper dig följa penningtvättslagen I takt med en allt snabbare digital...
resursplanering_bild
Blogg
2 november 2021

Back to Basics med resursplanering

Back to basics med resursplanering Resursplanering är inte alltid lätt – men det behöve...

Om Multisoft

Revolutionerande low code platform

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed enim quis volutpat. Phasellus ipsum tortor, porta id magna ac, bibendum vulputate.

Om oss

start_5050_2