Grön kod och hållbar kravställning

Linus Jönsson

Linus Jönsson

Linus jobbar som utvecklare på R&D-avdelningen på Multisoft som bland annat är ansvariga för vår plattform Softadmin® som används i alla Multisofts systemlösningar. Han har även tidigare erfarenhet som systemansvarig för ett flertal av systemlösningarna Multisoft levererat.

2024-12-11
5 min

Optimering handlar ofta om att skriva bättre kod, men det kan i många fall även handla om hur krav formuleras vid framtagandet av ett system. Med lite extra omtanke här kan det finnas stor potential till både resurssnålare och snabbare system.

Hållbarhet är en het fråga och vi tar större och större hänsyn till miljön i allt fler aspekter av vårt liv. Vi väljer bättre livsmedel, miljövänligare bilar, el från förnybara källor och så vidare. Men också de val vi gör i arbetslivet har stor påverkan. Nyligen publicerade Dagens Industri en artikel som uppger att IT-sektorn står för över 2% av de globala utsläppen 

En bil förbrukar varken bensin eller el när den står parkerad. Om du däremot trycker gaspedalen i botten kommer förbrukningen skjuta i höjden. Även om det kan verka uppenbart tänker många inte på att datorer fungerar på samma sätt. 

I min ungdom stoppade jag av nyfikenhet in en energimätare i vägguttaget till min dator och fick då lära mig att min dator kunde förbruka mer än fem gånger så mycket ström när jag spelade krävande spel jämfört med när den var påslagen men inte användes. Sedan dess har mycket hänt med datorer, men gemensamt i den utvecklingen är att de blivit strömsnålare när de inte används och snabbare och mer energikrävande när man vill ”trycka gasen i botten”. Det är likt hur bilar också utvecklats, de har fått mer hästkrafter, men vid vardagskörning har de blivit energisnålare. 

Precis som vi kan köpa en bil som är dubbelt så snabb och teoretiskt komma till jobbet dubbelt så fort, kan vi med dagens molnbaserade servrar till en kostnad klicka på en knapp för att datorn ska jobba dubbelt så snabbt. Lika snabbt kan vi sedan minska serverkapaciteten när den inte behövs, vilket sänker kostnaderna. Ibland kan detta vara bästa vägen. Ungefär som att tillfälligt låna grannens dubbelt så snabba bil den dagen du försover dig. På samma sätt som dagen då ens organisation ska göra årets stora utskick och förväntar sig 1000-tals samtidiga systemanvändare är det troligtvis rätt att betala en extra summa för att snabbare kunna processa dessa, även om det inte skulle vara hållbart att göra varje dag.  

taylor-vick-M5tzZtFCOfs-unsplash
Med dagens molnbaserade servrar kan vi till en kostnad klicka på en knapp för att datorn ska jobba dubbelt så snabbt. Foto: Unsplash.

Effekten av grön programmering 

Vi som har läst högstadiefysik eller tagit körkort vet att "tid = sträcka / hastighet". Vi kan då tänka att i stället för att åka med dubbla hastigheten kanske det är värt att ta fram en karta och titta om det finns en kortare väg till jobbet. Förutom att vi snabbare når målet så förbrukar vi dessutom mindre bränsle, vilket sparar såväl jordens resurser som kostnaden för drivmedel. En vinst för alla involverade. 

Samma princip gäller för programmering av komplexa verksamhetssystem; hitta en snabbare väg att nå målet, eller som vi programmerare säger, optimera. Optimering leder till att använda mindre serverkraft, vilket minskar elförbrukningen och därmed sparar pengar och minskar miljöpåverkan – samtidigt som användarnas väntetider kortas, vilket skapar en bättre användarupplevelse. 

Grön kravställning då? 

Optimering handlar ofta om att skriva bättre kod, men det kan i många fall även handla om hur krav formuleras vid framtagandet av ett system. Med lite extra omtanke här kan det finnas stor potential till både resurssnålare och snabbare system. 

Vad kan det innebära i praktiken då? Kanske är de där fakturorna som skickades för tio år sedan inte relevanta i det löpande arbetet och borde arkiveras? Precis som den gamla pärmen med 10 år gamla fakturor stod i källaren för att man inte skulle behöva bläddra igenom den, borde inte datorn behöva leta igenom dessa heller. Att tydligt avgränsa vilken data som ska bearbetas när är bara ett av många exempel där det redan i kravställningen kan framgå detaljer som leder till ett mer optimerat system. 

När är det läge att tänka på grön kodning? 

Varför inte optimera allt från början kan man ju fråga sig? Jo, för att det är tidskrävande och dyrt. Precis som du inte skulle köpa dyra löparskor bara för att gå 20 meter till soptunnan hemma, är det mer meningsfullt att hitta en snabbare väg till jobbet, eftersom det är en resa du kommer göra ofta. På samma sätt bör man inte optimera allt i ett verksamhetssystem, utan där man ser framtida problem. 

Softadmin version 8 levereras med verktyg som låter utvecklare få en vy över systemets resursförbrukning och användarnas väntetider över tid på en detaljerad nivå för att insatserna ska kunna läggas där de gör störst nytta. På Multisoft jobbar även erfarna kravställare som kan hjälpa er organisation att formulera krav som leder till en effektiv produkt. På detta sätt sparar vi tid för människor så de har mer tid att göra roliga uppgifter i en lite mer hållbar värld.

Kontaktuppgifter

Vill du veta mer om våra lösningar för bokning? Hör av dig till oss!

Kontakta oss

Relaterade inlägg

Läs fler blogginlägg och guider i vår kunskapsbank.

vad-är-verksamhetssystem-kvinna-samtal
Blogg
Verksamhetssystem
16 december 2024

Back to Basics: vad är ett verksamhetssystem?

Vad är ett verksamhetssystem? Hur kan ni ta er verksamhet till nästa nivå med hjälp av e...
653a4e490a8a4d1f12b65dcf_JKASSEL_BREDDABILDEN_WEBB16
Blogg
Bokningssystem
10 december 2024

Är era processer redo för nytt systemstöd?

Genom att kartlägga dina nuvarande processer utifrån, så kan du identifiera vilka proces...
Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-121
Blogg
Verksamhetssystem
5 december 2024

Back to Basic: vad är skillnaden mellan kundvärde och kundnytta?

Kundvärde och kundnytta låter liknande, men vi hjälper dig att reda ut de olika definiti...