start_kunskapsbank_1

Kunskapsbank

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed.

Excel har förstås sin plats här i världen. Med svart bälte i Excel går det att göra snabba och skarpa analyser, och där har vi inga invändningar. Men det förekommer också att företag bygger hela order- och faktureringssystem i Excel och där vill jag säga stopp! Såna skapelser blir tidstjuvar, och det är mer regel än undantag att de orsakar fel och skapar djupa personberoenden. Sen kostar de också, men vad (och hur mycket)?

Så, vad kostar ett Excelark?

Det beror på, naturligtvis. I exemplet nedan så använder vi en affärsprocess där avtalskunder faktureras för avropade tjänster. Det är tyvärr inget ovanligt scenario att företag bygger systemstöd för såna processer i Excel.

Vi börjar med att ställa frågan ”Hur vet man ens vad som ska faktureras?”. I en excelbaserad process är svaret att Någon ska uppdatera listan över vad som avropats. Helst ska samma Någon också skriva in när (och hur) fakturan ska skickas. Om Någon glömmer något, så finns risken att fakturan skickas för tidigt, för sent eller i värsta fall inte alls. (Man kan förstås gardera sig mot slarvfel genom att lägga in manuella kontrollrutiner, men sånt drar ju också arbetstid!)

Excelbaserade faktureringssystem har därför (minst) följande kostnadsslag:

 • Manuell fakturering
  Underhåll av avropslista (arbetstid). Fakturering (arbetstid). Brev+porto (verkligen?). Avprickning och påminnelser (arbetstid). Inkasso. Kreditförluster.
 • Kontrollkostnader
  Arbetstid.
 • Fel
  Krediteringar pga felaktig fakturering (arbetstid). Kompensationer. (Som ”bonus”: missnöje och stress!)
 • Churn
  Förlorade kunder pga upprepade felaktigheter. Aj!
 • Utebliven fakturering
  Dubbelt aj!

Långsiktiga kostnader

När man bygger sin verksamhet på Excel, så bygger man in kostnader och risker som faller ut förr eller senare. Om man saknar systemstöd för order- och fakturering så kan det vara svårt att lära upp nya personer på alla rutiner. Kostnaderna kommer när det är dags för semestervikarier eller (hemska tanke) när ekonomiavdelningens klippa går vidare mot nya utmaningar. I sådana lägen får man helt enkelt räkna med en period av lägre effektivitet och/eller fler fel. Orsaken är följande:

Särskilt kontrollrutinerna är svåra att föra över, eftersom de kräver full koll på hur alla Excelark är upplagda. Excel är visserligen erkänt snabbt att skriva saker i, men det är också tungt att underhålla. Att ta över någon annans kalkyler är mycket svårare än att underhålla egna – särskilt om man saknar verksamhetsbakgrunden!

Att föra över en manuell faktureringsprocess är med andra ord mycket lättare sagt än gjort. Ofta slutar överlämningssamtal med ”Om du inte känner dig säker: ring mig hellre än att du gissar! Det är precis så man känner igen ett personberoende!

Ilskna revisorer

Revisorers huvudinvändning mot excelbaserade faktureringsrutiner brukar vara att spårbarheten är nära noll. Hur ska revisorn då kunna skriva under på att det ”råder god ordning”? Det går ju inte ens att veta om allt avropat arbete fakturerats!

I bästa fall är kostnaden för revisorns oro begränsad till hens timkostnad, men det kan också hända att någon av dina anställda glömmer att fakturera en order. Eller ännu värre: att någon ”glömmer” att fakturera för att istället blir bjuden på något… av kunden. Såna risker vill man helst inte tänka på.

Till slut

Använd gärna Excel  men till rätt saker. Och tänk på vad det kostar dig!


Har din Excel-fil blivit lite för avancerad?

Det kan då finnas en enorm potential för er i att gå över till en anpassad systemlösning som skapar trygghet, struktur och öppnar dörrar till mer effektiva arbetsprocesser! Se exempel på hur vi kan hjälpa dig


 

Ladda ned dokument

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla.

Relaterade inlägg

MDR-blogg
Blogg
31 maj 2021

Så får du stöd för att möta upp mot MDR-kraven

Den 26:e maj trädde den nya EU‍-‍förordningen om medicintekniska produkter...
Blogg - Rutiner i all ära , men sitter ni fast
Blogg
22 februari 2021

Rutiner i all ära, men sitter ni fast?

Det är lätt att fastna i ekorrhjulet och ”så här har vi alltid gjort”. Det fungerar - et...

Om Multisoft

Revolutionerande low code platform

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed enim quis volutpat. Phasellus ipsum tortor, porta id magna ac, bibendum vulputate.

Om oss

start_5050_2