start_kunskapsbank_1

Kunskapsbank

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed.

Man skäms förstås för det, men det händer även i de finaste kretsar. Det är ingenting man pratar högt om, för det är lite skambelagt. En av dina bekanta befinner sig mitt i det: Han har inte kontroll över sina system.

De hänger ihop i en enda röra. Att lägga till ett fält kan gå lätt. Men kan också ta en månad... och orsaka kaskader av buggar och driftavbrott. Du – eller snarare din "bekant" – har en systemhärva på sitt bord!

Det börjar som små rara system som löser angelägna problem

Systemhärvor börjar ofta som små rara system som löser angelägna problem. Ofta är de klisterfunktioner mellan befintliga system, eller så är de små applikationer som fixar till något i ett större system. Visst, det är ett fulhack. Men det är inte realistiskt att ta fram en snygg lösning just nu. Över tiden kopplas allt fler fulhack ihop. Varje enskilt beslut går att motivera, inte minst budgetmässigt, men komplexiteten växer undan för undan. En dag är man där: Affärssidan tycker att utvecklingen går för långsamt. Utvecklarna duckar. IT-chefen vågar inte pensionera gamla system, för vem vet vad som kan hända då? Compliance-avdelningen ryser. Men hur reder man upp en systemhärva?

Strutsmetoden

Strutsmetoden är förstås en vanlig taktik. Man ignorerar härvan. Metoden fungerar så länge som kostnader och risker kan döljas. För att strutsa framgångsrikt så bör all tidrapportering sakna tydliga rubriker, både för härvan som helhet och för dess delar. Vid feluppföljning bör dina tekniker rapportera sin arbetstid på något i stil med ”Underhåll – linjeverksamhet”. Resten av personalen kan rapportera sin förlorade tid på lämpliga övrigt poster. Syns härvan inte, så finns den heller inte!

Rycka plåstret

En annan vanlig metod är att Rycka plåstret. Den är vanligast i samband med att gamla system läggs ned. Först rycker man plåstret, sen tröstar man. Metoden kan orsaka en viss smärta i organisationen, men smärtan är övergående. I en del lägen är det fullt försvarbart att rycka plåstret, i andra lägen kan det innebära helt oacceptabla affärsrisker.

Skiva elefanten

Att Skiva elefanten innebär att man gör en prioritering av de funktioner som verksamheten verkligen behöver och lägger in dem i ett nytt system. Till slut kan man enkelt klippa bort det som återstår av härvan. Eller som vi säger på Multisoft: gör först en bra kravspecifikation, och migrerar sen till ett skräddarsytt system! Hör av dig om du vill ha hjälp med din kravinsamling!

Guide: så planerar du din kravinsamling

Ladda ned dokument

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla.

Relaterade inlägg

MDR-blogg
Blogg
31 maj 2021

Så får du stöd för att möta upp mot MDR-kraven

Den 26:e maj trädde den nya EU‍-‍förordningen om medicintekniska produkter...
Blogg - Rutiner i all ära , men sitter ni fast
Blogg
22 februari 2021

Rutiner i all ära, men sitter ni fast?

Det är lätt att fastna i ekorrhjulet och ”så här har vi alltid gjort”. Det fungerar - et...

Om Multisoft

Revolutionerande low code platform

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tempus pulvinar orci nec fringilla. Nam molestie sed enim quis volutpat. Phasellus ipsum tortor, porta id magna ac, bibendum vulputate.

Om oss

start_5050_2