Miljö och hållbarhet är en fråga högt upp på agendan för de flesta industribolag. Företagen söker sätt att minska sitt miljöavtryck samtidigt som lönsamheten ska bibehållas. En av de mest lovande metoderna för att lösa den ekvationen är att integrera cirkulär ekonomi i företagets affärsmodell. I det här blogginlägget diskuterar Multisofts erfarna affärsutvecklare, Daniel Larsson, hur industriföretag kan dra nytta av cirkulära modeller, samt om hur vi fick vara med och bygga ett system som stöttade Volvo Trucks Sverige i sin cirkulära affärsmodell.

En affärsmodell som uppmuntrar till cirkulär återvinning
Många industrier har länge arbetat med en linjär affärsmodell där de producerar produkter, använder dem och sen kasserar dem. I en cirkulär affärsmodell däremot, skapas produkter av återvunnet och återvinningsbart material för att minimera användningen av nya råvaror. Denna modell efterfrågas allt mer eftersom medvetenheten om klimatförändringarna ökar och den cirkulära affärsmodellen möjliggör vidareförsäljning och återanvändningen av avfall, skrotmaterial, reservdelar och produkter.
Hur kan industriföretag dra nytta av en cirkulär affärsmodell?
Industriföretag kan dra nytta av cirkulära modeller på flera sätt. Många företag genererar avfall eller skrotmaterial som en oundviklig del av produktionsprocessen. I stället för att kassera materialet kan det säljas vidare till andra företag. Genom att sälja avfallsmaterial kan företag minska sitt avfall samtidigt som det genererar intäkter. Det är särskilt vanligt inom stål- och metallindustrin där skrotmaterial kan säljas till smältverk för återvinning och återanvändning.
Ett annat sätt är att sälja reservdelar. I stället för att kassera defekta eller trasiga maskindelar kan delarna säljas som reservdelar till andra företag som behöver byta ut liknande delar. Genom detta genereras intäkter från material som annars bara skulle ha kastats.
Den cirkulära affärsmodell genererar en cirkulär produktion som inte bara ger ekonomiska fördelar utan som också kan minska företagets klimatpåverkan. Att integrera en cirkulär marknad i företagets affärsmodell kan framstå som en utmaning, men det finns goda exempel på företag som har lyckats.
Spännande kundexempel
Ett spännande exempel där Multisoft har utvecklat anpassat systemstöd inom reservdelsmarknaden är Volvo Trucks Sverige. Genom ett framgångsrikt samarbete har vi framgångsrikt stöttat organisationen inom deras omfattande affärsverksamhet. Läs vidare om det här.
Få hjälp att ta nästa steg
Oavsett om du arbetar inom stål- och metallindustrin, skogsindustrin eller tillverkningsindustrin finns det betydande fördelar med att använda en cirkulär modell för att hantera avfall, skrotmaterial och reservdelar. Genom att arbeta med företag som Multisoft kan du anpassa systemet efter dina processer och behov, vilket kan leda till ökad lönsamhet och minskad klimatpåverkan.
Vi på Multisoft skapar anpassningsbara systemlösningar åt stora företag och har arbetat med flera av de ledande företagen inom tillverkande industri. Läs vidare om hur vi kan hjälpa din verksamhet att ta nästa steg mot en cirkulär affärsmodell.