Back to Basics: vad är ett ledningssystem?

Vad är egentligen ett ledningssystem, och vad ska du tänka på innan du skaffar ett nytt? Vi vet att det kan vara svårt att veta var man ska börja, vilket är därför vi har sammanfattat det allra viktigaste om ledningssystem i detta blogginlägg.

Namnlös design (18)

Vad är ett ledningssystem?

Ett ledningssystem används för att beskriva hur verksamheten styrs, och kan ha olika inriktningar såsom arbetsmiljö eller informationssäkerhet. Det är ett redskap som hjälper dig att planera, kontrollera, följa upp och utvärdera verksamhetens arbete, i syfte att reglera förbättringsarbetet för att nå verksamhetens mål.


Vad bör du hålla utkik efter i ett nytt ledningssystem?

 

#1 Sömlös integration

Ett bra ledningssystem bör täcka alla relevanta delar av verksamheten. Det betyder att systemet behöver kunna samla all nödvändig information på en och samma plats genom att integreras mot befintliga system och källor. Detta ger i sin tur medarbetare en bra överblick över allt som händer i verksamheten, samt underlättar målstyrning och kvalité.

 

#2 Användarvänlighet

Det är alltid viktigt att användarvänlighet är i fokus när du ska byta system, särskilt när du ska byta ledningssystem. Ett ledningssystem ska fungera som ett redskap för medarbetarna, och behöver vara lättnavigerat för att det ska vara enkelt att hitta och hantera information. En svårnavigerad systemlösning kan leda till att systemet blir utdaterat eller inte används som tänkt och därav mista sin funktion.

Om systemet har överflödiga funktioner finns även risken att det blir en flaskhals som ytterligare försämrar användarvänligheten. Därför bör du leta efter ett ledningssystem utan onödiga standardfunktioner som gör systemet svårnavigerat, komplicerat och svårt att underhålla.

 

#3 Branschanpassning

När du väljer ett nytt ledningssystem är det viktigt att se till att det går att utforma med hänsyn till er bransch. På så sätt kan du vara säker på att systemet fungerar för verksamheten och era branschbehov, samt hjälper er att nå era mål och kvalitetskrav.

Utan branschanpassning kan det vara svårt att få in verksamhetsprocesser och arbetssätt, vilket kan medföra oönskade komplikationer.

 

Varför välja ett anpassningsbart ledningssystem?

Det är sällan som standardsystem är tillräckligt flexibla för att kunna erbjuda den nivå av anpassning som ledningssystem kräver. Söker du smidig integration, val av funktioner och branschanpassning så är ett anpassningsbart system ett bättre val för dig. Ett anpassningsbart system är verksamhetsdesignat, vilket innebär att du kan känna dig trygg med att verksamheten får ett system som är optimerat för att driva just din verksamhet mot er vision.

 

Ta första steget mot ständig förbättring

Vi på Multisoft har lång erfarenhet av att leverera anpassningsbara systemlösningar, och har hjälpt företag från alla branscher med lösningar anpassade utifrån deras behov. Att systemet är anpassat efter verksamheten, och inte tvärtom, har vi sett är nyckeln till lönsamma och konkurrenskraftiga arbetsprocesser.

Läs mer om våra ledningssystem eller kontakta oss direkt om du behöver ytteligare rådgivning i valet av ditt nya ledningssystem.

Relaterade inlägg

Multisoft – Fotograf Mattias Hamren-108
Blogg
15 november 2023

ETL och ELT: Navigera rätt för din integrationslösning

På resan för en integrationslösning stöter du på två centrala begrepp: ETL (Extract, Tra...
En kvinna och en man pratar med en tredje person, framför laptops vid bord.
Blogg
6 november 2023

Stoppa medlemsflykten en gång för alla med anpassningsbara systemlösningar

Med hjälp av anpassningsbara systemlösningar från Multisoft, finns möjligheten att effek...

Kontakta oss

Vill du veta mer om våra systemlösningar för onboarding/offboarding eller prata vision? Hör av dig till oss!

Kontakta oss